ВИНОГРАД . На складі зберігався виноград, що мав 99 % вологості.
Під час його зберігання вологість зменшилася на 1% ( стала 98%). На скільки відсотків зменшилася маса винограду, що зберігався на складі?
ГРИБИ
З 22 кг свіжих грибів отримують 2,5 кг сухих, що містять 12% води. Який процент води у свіжих грибах?
Як зразок для проведення міркувань наведемо такий приклад.
АГРУС
Нехай при висиханні агрус, що має вологість 99% втрачає 2% вологості. Скільки кілограмів агрусу ми отримуємо після висихання зі 30 кг свіжого? У скільки разів зменшилася маса після висихання?
Оскільки в початковому стані вологість агрусу становить 99%, то суха маса становитиме -1 %.
30*0,01=0,3 (кг) – сухої маси у 100 кг свіжого агурсу.
Коли вологість зменшилася на 2%, вона стала 97%, тобто суха маса становитиме вже 3% від висушеного агрусу (100%-97%).
Отже, для того щоб знайти число за даним значенням відостка розділимо 0,3 кг на 0,03
0,3:0,03= 10( кг).
30:10=3 ( рази)
Отже ми після висихання отримаємо 10 кг агрусу, маса зменшиться у 3 рази.